Serlacius Museum Finnland

Like a landed ship the museum pervades the existing landscape and comes to a berth with the already existing museum.

As a linkage between lake and land it lies within the landscape being a prominent part of the building structure.

Within the existing setting the museum constitutes a distinctive item within the landscape which, depending on the individual approaching situation, appears in form of a clear defined building.

By adjusting the new building to the existing one a new entrance situation, a areaway, is emerging which affiliates to the existing conditions.

The existing park is integrated into the conceptual design and supports the naturally present “triangle-situation“ of the access road and the existing museum with its upstream garden.

The natural borderline indicated by the tree population in the West is accentuated by the building structure of the museum and frames the landscape area in a new way.

Next to the clear expression as a linear building within the present concept the route arrangement inside the museum and around the museum is of particular importance.

The double route configuration within the museum guarantees a maximum of spatial flexibility. The shiftability of the branching premises allows regular museum business even during structural alteration works.

The central exhibition rooms are the essential building constituents of the construction. For an embracing inclusion within the surrounding landscape they might be opened in terms of flexible wall elements. The visitor repeatedly steps into the interspace of exhibition-inclusion and takes along the impression of the landscape into the respective exhibition room.

Art and landscape coalesce!

The restaurant is placed pending over the lake at an exposed location. It is accessible from the museum as well as from the outside. The terrace as a viewpoint can also be publicly accessed.

Materials:

The museum part of the building is manufactured in massive construction (in order to achieve the desired indoor climate). This is encased by a wooden grid to make the building appear like a solitaire. This grid is constituted of different wooden slats which, through their different intervals also function as outward and inward filter.

Project Name:

Serlacius Museum

Location:

Gösta, Finnland

Client:

Gösta Foundation, Finnland

Architecture:

HOFRICHTER-RITTER Architects

Compeditionteam:

Gernot Ritter, Veronika Hofrichter-Ritter, Matthias Moosbrugger, Christian Freissling

Structural Engineering:

Peter Mandl and Partners ZT GmbH

building physics:

TB-LPS, Kindberg

electric planning:

TB-Klauss, Graz