custom-cover-arrow

BLUE BOX

Credits

Location

Graz, Austria

Area

4.000 m2, finished in April 2014

Architecture

HOFRICHTER-RITTER Architects

Competition Team

Gernot Ritter,
Veronika Hofrichter-Ritter, Wolfgang Reicht,
Christian Freissling

Structural engineering

Peter Mandl and Partners ZT GmbH

Building Physics

TB-LPS, Kindberg

Electric Planning

TB-Klauss, Graz

The three-section sports hall of BG/BORG Graz Liebenau – called BLUE BOX – should be seen as an additional module within the whole complex of the existing sports and school building, which functions, however, as a free-standing building as a result of the strong identity-forming effect of its external appearance.

0013

Materiality

Rubber Coating

The facade of the hall has the same structured blue surface as the sports area with its rubber coating. The design unity thus produced creates an entrance area in the school grounds, which already has strong associative references to sport.

Materiality

Massive Concrete Construction

In order to achieve the desired indoor climate the museum part of the building is manufactured in massive exposed concrete construction.

unsplash-image

The divisible hall, whose interior is 9 metres high, is sunk approx. 4 m into the ground, to bring the height of the building to a level compatible with the surrounding parts of the complex and with the local residents.

The fixed stands area is designed for 300 people and an additional 6 wheelchair spaces. Three telescopic seating stands enable the capacity to be enlarged by 264 people to a total of 566 spectators.
The unity of the hall and sports area is a significant element in urban spatial design: The facade of the hall has the same structured blue surface as the sports area with its rubber coating. The design unity thus produced creates an entrance area in the school grounds, which already has strong associative references to sports. The horizontal caesura in the base, in the form of a glass band that can be illuminated, also makes the structure appear light.

In the jointed, low structure connecting the existing building of the "old sports hall" and the new hall, the entrances and the foyer with a small buffet area and adjoining rooms are located. Through the synergetic use of the existing – and now renovated and optimised – washrooms within the "old" sports hall, the direct connection can also be justified in terms of function for external use in the form of events.

As an anti-glare measure, the sports hall itself is lit naturally from the north side. Additional dome roof lights, which serve the purpose of fume extraction, provide pleasant floor lighting.

Access is designed in such a way that, on the one hand, a strict division is possible between school use and external use by clubs, for example, and on the other hand, between visitors to events and players: External users and organisers/players have access to the sports hall via the running track in the north of the grounds and enter the building from the new north-east forecourt so that the existing school building is not used and lessons are not disturbed. Access for visitors to events is via the main, central axis of the school grounds and through the new main entrance, on the school side, into the foyer, from where the seating in the stands can be reached and is wheelchair accessible. Pupils and teachers have direct access from the existing building via the stairwell to only
the changing rooms and sports halls.

The basement is used exclusively by the athletes and those accompanying them. Via the stairs or lift, you reach a dirty corridor that leads to the changing rooms with washrooms, as well as to the building services rooms and adjoining rooms. One of the three changing room units, which each have two cubicles, is reserved for wheelchair users and equipped with a suitable shower. A washroom and a wheelchair-accessible WC, which is also designed for general use by pupils or athletes during training, complete the facilities. Athletes reach the sports hall from the changing rooms via the clean corridor.

0232
0212
0241
0131
0203
0171
0191
027
0021
0091
0141
0031
0101
0013
0161
0081
0121
0051
0181

Ausgewählte Arbeiten

MG 4345 / Queen Maryoffice building

Kolumbariumreligiouse building

Seebad Breitenbrunnpublic building

Compedition IST-Austriapublic building

Compedition-MZ-Wienpublic building

Chapel of Restreligious building

Eishalle Liebenausports building

Private-BankingProject type

HOME 2.0housing

Haus Isoppsingle housing

Gesundheitszentrum Mureckhealth building

Holmenkollensports building

Schiterminal Planaiinfrastructure building

Haus Rafaelhousing

AHS Guntramsdorfpublic building

Villa Böhmprivate housing

UNI-Leobenpublic building

Hügellandhallepublic building

Urnen Parkreligious building

Abschiedreligious building

cool cityhousing

Foyer Sparkassecorporate indoor design

Planai Westinfrastructure building

Ski Jump Sarajevosports building

Sky Gatesports building

3*nomadhospitality

Science Center Belgradoffice building

Sportpark Kopersports building

Masterplan Sarajevourban planning

Wohnbau Wagnasocial housing

Vivid Planetoffice building

LSF Grazhealth building

GUGGENHEIMmuseum

Tanztheater Sundsvallpublic building

Architekturwahnsinnexperimental architecture

Fürchtet Euch nicht!religious building

Brunnenhofopen space

Altstadtpassage Grazöffentlicher Raum

Villa Pprivate housing

Begegnungshalle Gosdorfpublic building

Andorrasports buliding

Fertigoffice building

SchafbergbahnInfrasructure

© HOFRICHTER-RITTER Architekten ZT GmbH

Back to top Arrow