custom-cover-arrow

.

CHAPEL OF REST

Credits

Site

Graz, Österreich

Client

Stadtpfarre zum hl. Blut, Graz

Architecture

HOFRICHTER-RITTER Architects

Project Team

Gernot Ritter,
Veronika Hofrichter-Ritter, Franz Stiegler, Martin Ritter

Structural engineering

Franz Feirer, Graz

HKLS Planning

TB-Hammer, Graz

Electric Planning

TB-Hammer, Graz

“Father, into your hands I commend my spirit” (Luke 23:46) 

atnight
indoor-detail



elevation-north



05_innen01



dsc7885



The chapel of rest for the Steinfeld cemetery is designed in the form of two curving formwork elements made of reinforced concrete and appearing as two carefully receptive hands. It is the centrepiece of the redesigned Cemetery Centre which was begun by the municipal parish of Graz under episcopal vicar Dr Heinrich Schnuderl, continued by Christian Leibnitz, the new municipal parish provost, and finally built to a design by Hofrichter-Ritter Architects in 2011.

From the perspective of urban development the building site had become a peripheral location due to the construction of the new, exclusively pedestrian tunnel underneath the railway line.  Upgrading the site and, as a result, the Steinfeld cemetery was a matter of importance for Graz’s urban planners. Consequently, the cemetery has regained its significance as a public space and park.

A new concept for taking final leave of deceased loved ones has been developed in dignified and pleasant surroundings:

The chapel of rest serves as a chapel of rest and place of final blessing in one.

After the farewell ceremony the deceased is accompanied in a funeral procession through a separate entrance out of the building to the burial ground.

Due to increased demand on the part of the bereaved members of the family, technical multimedia facilities enable the farewell ceremony to be arranged in a highly individual way, if so required.

 Depending on the particular choice of seating arrangement, the chapel of rest can accommodate up to about 100 people. In special cases larger funerals can also be held by opening up the northern glass wall and by using the spacious dimensions of the open forecourt.

Cultural events may also take place at this site.

Vital ancillary and service rooms have been positioned in the eastern part of the hall to facilitate smooth operations at the cemetery. These rooms are encompassed by a wall which runs along the length of the road and also acts as a necessary noise barrier to the Südbahn railway line.

To the south, the wall goes on to define a green area with a columbarium grove and wall and with urn graves.

Amenities such as a florist, stonemason, phone box and a public toilet are also situated right at the forecourt.

Ausgewählte Arbeiten

FLEXLIVING 2021How will we live together?

Villa Böhm 2019private housing

MG 4345 / Queen Mary 2021office building

Blue Box 2012sports building

Kolumbarium 2007religiouse building

Urnen Parkreligious building

Dachstein 2006public building

Schiterminal Planai 2010infrastructure building

Gesundheitszentrum Mureckhealth building

Abschiedreligious building

Vivid Planet 2018office building

Austri Email 2006office building

BGS Mureckpublic building

Thalia 2013public building

Störzucht 2020office building

Altarraum St. Georgen 2012religious building

Kindernest 2007public building

Andorrasports buliding

Fachschule Gröbming 2010public building

OSLO 2010public building

Bad Eggenberg 2009sports building

Altstadtpassage Graz 2012öffentlicher Raum

Holmenkollensports building

Eishalle Kapfenberg 2016sports building

IST 2018office building

Hannover 2014sports building

Seebad Breitenbrunn 2016public building

Compedition IST-Austriapublic building

Compedition-MZ-Wienpublic building

Eishalle Liebenau 2018sports building

Private-Banking 2021Project type

HOME 2.0housing

Haus Isoppsingle housing

AHS Guntramsdorfpublic building

UNI-Leoben 2019public building

Hügellandhallepublic building

cool cityhousing

Foyer Sparkassecorporate indoor design

Planai West 2006infrastructure building

Fürchtet Euch nicht!religious building

Ski Jump Sarajevo 2009sports building

Sky Gatesports building

3*nomad 2003hospitality

Sportpark Kopersports building

Masterplan Sarajevo 2003urban planning

Wohnbau Wagna 2011social housing

LSF Graz 2012health building

GUGGENHEIMmuseum

Tanztheater Sundsvallpublic building

Architekturwahnsinnexperimental architecture

Brunnenhof 2009open space

Villa Pprivate housing

Fertigoffice building

SchafbergbahnInfrasructure

© HOFRICHTER-RITTER Architekten ZT GmbH

Back to top Arrow