custom-cover-arrow

Museum
am See

Credits

Location

Gösta, Finnland

Client

Gösta Foundation, Finnland

Architecture

HOFRICHTER-RITTER Architects

Competition Team

Gernot Ritter,
Veronika Hofrichter-Ritter,
Matthias Moosbrugger,
Christian Freissling

Structural engineering

Peter Mandl and Partners ZT GmbH

Building Physics

TB-LPS, Kindberg

Electric Planning

TB-Klauss, Graz

Like a landed ship the museum pervades the existing landscape and comes to a berth with the already existing museum. As a linkage between lake and land, it lies within the landscape being a prominent part of the building structure. test.

unsplash-image

Materiality

Solitaire Wood Enclosure 

This is encased by a wooden grid to make the building appear like a solitaire. This grid is constituted of different wooden slats which, through their different intervals also function as outward and inward filter.

Materiality

Massive Concrete Construction

In order to achieve the desired indoor climate the museum part of the building is manufactured in massive exposed concrete construction.

unsplash-image

Within the existing setting the museum constitutes a distinctive item within the landscape which, depending on the individual approaching situation, appears in form of a clear defined building. By adjusting the new building to the existing one a new entrance situation, a areaway, is emerging which affiliates to the existing conditions.

The existing park is integrated into the conceptual design and supports the naturally present “triangle-situation“ of the access road and the existing museum with its upstream garden. The natural borderline indicated by the tree population in the West is accentuated by the building structure of the museum and frames the landscape area in a new way.

Next to the clear expression as a linear building within the present concept the route arrangement inside the museum and around the museum is of particular importance.
The double route configuration within the museum guarantees a maximum of spatial flexibility. The shiftability of the branching premises allows regular museum business even during structural alteration works. The central exhibition rooms are the essential building constituents of the construction. For an embracing inclusion within the surrounding landscape they might be opened in terms of flexible wall elements. The visitor repeatedly steps into the interspace of exhibition-inclusion and takes along the impression of the landscape into the respective exhibition room.

 

Art and landscape coalesce!

The restaurant is placed pending over the lake at an exposed location. It is accessible from the museum as well as from the outside. The terrace as a viewpoint can also be publicly accessed.

20110221_p1
lageplan1_500_02
20110221_p4

Ausgewählte Arbeiten

FLEXLIVING 2021How will we live together?

Villa Böhm 2019private housing

MG 4345 / Queen Mary 2021office building

Chapel of Rest 2010religious building

Blue Box 2012sports building

Kolumbarium 2007religiouse building

Urnen Parkreligious building

Dachstein 2006public building

Schiterminal Planai 2010infrastructure building

Gesundheitszentrum Mureckhealth building

Abschiedreligious building

Vivid Planet 2018office building

Austri Email 2006office building

BGS Mureckpublic building

Thalia 2013public building

Störzucht 2020office building

Altarraum St. Georgen 2012religious building

Kindernest 2007public building

Andorrasports buliding

Fachschule Gröbming 2010public building

OSLO 2010public building

Bad Eggenberg 2009sports building

Altstadtpassage Graz 2012öffentlicher Raum

Holmenkollensports building

Eishalle Kapfenberg 2016sports building

IST 2018office building

Hannover 2014sports building

Seebad Breitenbrunn 2016public building

Compedition IST-Austriapublic building

Compedition-MZ-Wienpublic building

Eishalle Liebenau 2018sports building

Private-Banking 2021Project type

HOME 2.0housing

Haus Isoppsingle housing

AHS Guntramsdorfpublic building

UNI-Leoben 2019public building

Hügellandhallepublic building

cool cityhousing

Foyer Sparkassecorporate indoor design

Planai West 2006infrastructure building

Fürchtet Euch nicht!religious building

Ski Jump Sarajevo 2009sports building

Sky Gatesports building

3*nomad 2003hospitality

Sportpark Kopersports building

Masterplan Sarajevo 2003urban planning

Wohnbau Wagna 2011social housing

LSF Graz 2012health building

GUGGENHEIMmuseum

Tanztheater Sundsvallpublic building

Architekturwahnsinnexperimental architecture

Brunnenhof 2009open space

Villa Pprivate housing

Fertigoffice building

SchafbergbahnInfrasructure

© HOFRICHTER-RITTER Architekten ZT GmbH

Back to top Arrow